Aktuální stav našeho chovu

31.03.2019 12:19

Aktuálně již morčátka nechováme - tj. nemáme další mláďata. Morčátka dříve působící v chovu nebo plánovaná do chovu, poslední mláďata, která nenašla nové domovy, a i staří mazlíci zůstali u nás a mají tu nejlepší péči až do konce jejich života.

6.8.2017 se v naší chs King's Landing narodil poslední vrh. Dva béžoví samečci z tohoto vrhu zůstali u nás - Monaveen a Maurice. Mao našel nový domov společně se svým otcem Pastelem.

Nečekaně nás v průběhu roku 2018 opustila samička Harriet, jeden den jsem si o ní říkala, jak je to hezká velká samička a druhý jsem ji našla mrtvou. Egor nás opustil během probíhající léčby abscesu, svůj boj bohužel prohrál. Na konci roku 2017 nás opustil Bédíček, jsme ale vděční za to, jaký život u nás i po jeho mrtvici, mohl ještě prožít. Pár měsíců po něm odešel i jeho parťák Caesar.

 

Aby ale shrnutí aktuálního stavu u nás nebylo jen výčtem úmrtí v uplynulých téměř dvou letech, můžeme se pochlubit morčátky, která tu s námi i přes svůj pokročilý věk stále jsou. Nejstarší Dájinka, která nyní začíná osmý rok svého života, bojuje sice s otlaky na pacičkách, ale je stále tak milá samička, jako vždy bývala, s roztomilým a spokojeným výrazem. Druhá nejstarší Casandra, pořád stejně baculatá. Třetí nejstarší Oya, která je nyní sice jemnější konstituce a osrstění, než bývala, ale cpe se pořád stejně s chutí. Dále máme čtyřletá morčátka: Eclipse, Colet, Zero a skoro tříletý Grapes, u něhož mě, vzhledem k vloze k béžové barvě, mrzí jeho nevyužití v chovu. Navíc je to velmi charismatický sameček. Se staršími samečky bydlí u nás narození a nejmladší (dvouletí) Julio a Maurice. Monaveen bydlí sám, ale na apetitu mu to neubírá. S přechozími kamarády se vždy nepohodli, byli od něj šikanovaní, a tak bydlí raději sám. Poslední morčecí členkou našeho týmu je béžovo-zlato-bílá samička Emilie Carpe Diem, plánovaná do chovu, ale kvůli křivým alpačím vírkům u nás zůstala v roli mazlíka. Holky žijí spokojeně po trojicích a Oya si může užívat svou dceru Eclipse.

Nyní je v naší morčecí partě 11 morčátek. Do budoucna plánujeme počet omezit (čti nedoplňovat stavy), ale rozhodně ne na nulu. Morčátka stále vnímám jako nejúžasnější zvířátka a chci mít nějaké na blízku. Naše fungování si představuji do budoucna spíš jako různorodou skupinu zachráněnců. 

 

Do naší party zvířátek i nadále patří dva kocourci. Mívali jsme dvě samičky osmáků degu, z nichž jedna stará nám odešla, a tak jsme zbylé osmačce pořídili dvě stejně staré kamarádky. Stav osmaček je nyní na třech. A poslední členkou je zachráněná králice Kindred, kterou jsme našli ve velmi zuboženém stavu se zánětem v oku, pokročilým ušním svrabem, vyhublou s cucky po celém těle. Při příležitosti výkonu naší práce jsme ji našli ve vybydleném domě, vzali k nám, dopřáli veterinární a následně naší láskyplnou péči. Králička je naše mrška.

 

Do konce tohoto roku se pak rozroste naše lidská dvojice pečující o zvířátka ;) <3

 

 

V případě dotazů ohledně chovu morčátek se na mě neváhejte obrátit, ráda v případě potřeby poradím, podpořím. V případě, že by se u některého u nás pořízeného morčátka objevila komplikace, nemáme problém vzít ho zpět.

 

 

Fotky pro představu, jak to u nás nyní vypadá: